B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

Cum pregatesti suprafetele metalice pentru aplicarea vopselei

Vopsea pentru metal  - pregatirea suprafetei/ suportului 


Pregatirea suprafetei pentru aplicarea vopselei pentru metal este prima etapa importanta in aplicarea sistemelor de protectie anticoroziva. Nu doar alegerea materialului de aplicat prezinta un rol important in rezultatul final, ci mai ales pregatirea suportului, avand un efect direct asupra durabilitatii, prin aderenta si rezistenta conferita stratului de vopsea.

Executarea lucrarilor de pregatire a suprafetelor metalice necesita planificarea in reprize pentru a se obtine o calitate optima a suprafetei, fara contaminari (rugina, grasimi, umiditate, praf). Totodata toate suprafetele de metal ce urmeaza a fi protejate cu vopsea pentru metal, trebuie sa fie proiectate si fabricate corespunzator, astfel incat sa fie indeplinite standardele de calitate (NACE RP0178,  EN 14879-1, ASTM 4618,  EN ISO 8501-1, EN ISO 8502).

 

vopsea pentru metal, pregatirea suprafetei pentru aplicare vopsea         vopsea pentru metal, pregatirea suprafetei pentru aplicare vopsea

 

Suprafetele metalice trebuie sa fie plate, fara indoituri, cu o grosime corespunzatoare care sa reziste tensiunilor ce vor aparea in timpul procesului de aplicare a protectiei anticorozive. O atentie speciala se recomanda in acest sens zonele de imbinare prin sudura.  Toate sudurile ce urmeaza a fi captusite trebuie sa fie continue, fara spatii libere si fine, fara gauri, sau alte parti lasate. La nevoie toti porii de sudura vor fi indepartati prin polizare inainte de sablarea suprafetei metalice.

Obiectivul principal al pregatirii suprafetelor metalice inainte de aplicarea vopselelor pentru metal este acela de a asigura eliminarea contaminarii suprafetei. Procedurile recomandate sunt prezenta in standardul international ISO 8504:1992, unde se specifica nevoia de curatare a tuturor grasimilor, saruri, uleui, substante solubile. Pentru degresarea suprafetei una din cele mai comune solutii este spalarea cu solventi si uscarea cu o carpa curata.

Rugina si vopseaua veche de acoperire ramasa poate fi indepartata in mod manual prin periere, razuire sau aschiere. Metodele de curatare cu mana pot fi insa incomplete, existand riscul de a ramane rugina pe suprafata de metal.  Mult mai eficienta pentru indepartarea resturilor este sablarea cu ajutorul materialelor abrazive (nisip, pietris, grit, alice metalice din otel etc). Gradul de sablare depinde de un numar de factori, dintre care cel mai important este sistemul de acoperire selectat.

Recomandam, pentru cele mai bune rezultate, ca pregatirea suprafetei de metal sa fie facuta la fata locului, in caz contrar este benefica si necesara acoperirea suprafetei. Toate echipamentele folosite trebuie mentinute in zone curate si sigure, si in conditii de functionare optime, astfel incat acestea sa nu afecteze calitatea suprafetei metalice.

Temperatura suprafetei nu trebuie sa fie mai mica de +3C iar umiditatea relativa in zona de lucru nu trebuie sa atinga 90%.

 



Citeste mai multe:

Sablarea industriala

Rasinile epoxidice - avantaje si utilizari

Protectia anticoroziva a conductelor de transport

Protectie anticoroziva - industria apelor uzate 



Produse protectie anticoroziva

Descopera intreaga gama de produse pentru protectie anticoroziva



Daca doresti sa intri in contact cu specialistii nostri click aici.