Scaderea emisiilor de dioxid de carbon cu 1,3% in Uniunea Europeana
Emisiile globale de dioxid de carbon pot reprezenta primele semne ale unei incetiniri permanente in rata de crestere. Potrivit unui nou raport la nivel global, rata emisiilor din 2012 a crescut la mai putin de jumatate din media din ultimul deceniu.
Unii dintre factorii cheie semnalati de specialisti ar putea fi reprezentati de utilizarea gazelor de sist in SUA, in timp ce China a crescut utilizarea energiei hidraulice cu 23%. Cu toate acestea, utilizarea carbunelui ieftin continua sa fie o problema, chiar si in Marea Britanie.
Raportul privind emisiile globale de dioxid de carbon, arata ca acestea au atins un nou record in 2012, rata de crestere de CO2 fiind de 1,4%. Principalele emisii, 55% din totalul la nivel mondial, au fost in China, Statele Unite si Uniunea Europeana, urmate de India, Federatia Rusa si Japonia. Chiar daca emisiile din China au crescut cu 3%, a avut loc o incetinire semnificativa in crestere, comparativ cu media de 10% din anii precedenti.
Alt declin major a fost inregistrat in Uniunrea Europeana, unde s-a inregistrat o scadere a emisiilor cu 1,3%. Reduceri semnificative s-au putut evidentia in Italia, Polonia, Spania si Olanda, in timp ce emisiile de dioxid de carbon au crescut in Marea Britanie si Germania.
In SUA, o trecere de la carbuni la gazele naturale in generarea de energie, a condus la o reducere cu 12% a consumului de carbune, in timp ce energia din surse regenerabile, in special cea eoliana si de bioenergie, a cunoscut o crestere in anul precedent.
In UE reducerea emisiilor de CO2 se datoreaza in principal reducerii consumului de petrol si gaze naturale cu 4%, respectiv 2%, reducerea emisiilor de transport rutier si transport aerian si scaderea cu 2% a emisiilor de la centratele electrice.
Descopera intreg raportul Trends in Global CO2 Emissions 2013.