B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

Coroziune: Dezastrul din Flixborough. Afla cauzele acestui eveniment!

 

Descrierea contextului

 

Construita in 1972, unitatea de caprolactama (Sectiunea 25A) desfasura procesul de oxidare a ciclohexanului utilizand sase reactoare succesive. Fiecare reactor avea o capacitate de 45 m3 si era contruit pe interior din placi de otel de 13 mm. Procesul de oxidare se desfasura in prezenta unui catalizator, prin utilizarea aerului comprimat.

In 27 martie, o scurgere de ciclohexan a fost observata la Reactorul nr.5. Operatorii au decis sa desfasoare o inspectie pentru diminuarea pagubelor. Pentru a putea reincepe productia, s-a decis realizarea unei punti de trecere intre Reactorul nr.4 si nr.6 si reconfigurarea sistemelor, fara a se realiza un studiu preliminar.

 

      

                                                                             (imagine dupa explozie)

 

Pe 1 iunie, a avut loc o explozie in cadrul centralei. Dezastrul a dus la pierderea a 28 de vieti si a ranit grav alte 36 de persoane.

 

Ce a rezultat din cadrul anchetei?

 

Explozia a fost cauzata de scurgerea de ciclohexan prin punctele de legatura dintre reactorul nr.4 si nr.6, extinzandu-se catre turnul de H2.

In faza initiala, pe suprafata Reactorului nr.5 au aparut o serie de crapaturi cauzate de coroziune. Nitratii din apa utilizata pentru scurgerile minore de cicloxehan. Apa s-a infiltrat in materialul de izolatie si, in timpul evaporarii, a depozitat nitrati pe suprafata metalica.

 

Reactorul nr.5

 

Cauza scurgerilor din cadrul Reactorului nr.5 necesita o analiza complexa, inaintea reactivarii. De asemenea, era necesare verificari si in cadrul celorlalte reactoare, in cazul extinderii problemelor din cadrul Reactorului nr.5. O asemenea abordare ar fi insemnat oprirea centralei pentru cateva zile, implicand timp mari de mentinere in inactivitate a echipamentelor si pierderea productiei.

Toate aceste probleme au drept cauza lipsa unei conduite preventive. Aceasta reduce semnificativ riscul aparitiei incidentelor. Va recomandam inspectii periodice pentru determinarea conditiilor suprafetelor, precum si implementarea de sisteme ce previn aparitia coroziunii. Acest gen de abordare va creste gradul de siguranta al angajatilor si contribuite la reducerea semnificativa a costurilor de mentenanta.

Pentru informatii legate de sisteme de protectie anticoroziva, iti stam la dispozitie cu urmatoarele date de contact. Impreuna vom indentifica cea mai buna solutie pentru cresterea duratei de viata a echipamentelor tale!

 

Sursa: https://www.academia.edu/2233096/Case_study_on_some_of_the_major_corrosion_catastrophes_in_the_history