B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

Cum sa protejezi bazinele de beton din statiile de tratare a apei

Cateva lucruri despre beton

Betonul este un material de constructii utilizat de-alungul secolelor petru realizarea diferitelor structuri. S-a dovedit a fi durabil si foarte rezistent la compresiune. In anul 1868, Joseph Monier a patentat utilizarea betonului ranforsat pentru constructia de conducte si rezervoare din beton. Din acel moment, inginerii au inceput sa profite de proprietatile oferite de betonul armat pentru a construi rezervoare de apa si apa reziduala in intreaga lume.

 

Puncte slabe ale betonului armat

Prin introducerea otelului in beton, s-a putut observa o scadere a durabilitatii materialului. In cadrul structurii de otel apare coroziunea, iar acest lucru poate duce la craparea betonului. Efectul pune in pericol integritatea constructiei, iar prin crapaturile formate se vor infiltra diferite elemente ce vor accelera procesul de degradare.

Alte probleme ce pot afecta structurile din beton sunt legate de aparitia abraziunii, stresul chimic si socul termic (inghet-dezghet). Pentru mai multe detalii legate de factorii ce duc la  degradarea betonului, click aici.

 

Rezervoare pentru apa reziduala

Pentru rezervoarele cu apa reziduala se recomanda aplicarea unui sistem de protectie cu rezistenta chimica. Trebuie acordata o atentie deosebita concentratiei substantelor chimice regasite in cadrul rezervorului, selectarea produselor de protectie fiind realizata urmand acest indicator.

Pentru situatia anterioara, o solutie poate fi reprezentata de aplicarea produselor epoxidice. Acestea au o foarte buna rezistenta chimica, dar aplicarea trebuie facuta in conditii optime. Una dintre cele mai des intalnite probleme se leaga de aplicarea produselor pe suprafata umeda a betonului.

 

Mare atentie la umiditate

Majoritatea problemelor legate de umiditate se regasesc in urmatoarele doua situatii:

1)      Transmisia vaporilor de apa: apa in forma gazoasa incearca sa iasa din beton. In conditiile optime de temperatura si umiditate, voporii se pot indeparta de pe structura din beton si elimitati in atmosfera. Astfel, daca betonul nu este verificat in prealabil, produsele de protectie nu isi pot dovedi eficienta. Pot sa apara bule de aer si pori ce scad nivelul de protectie.

2)      Umiditate excesiva: produsele epoxidice nu se aplica pe suprafetele de beton ce prezinta umidate mai mare de 4%. O concentratie mai mare nu va permite produsului sa se imbine pe suprafata

Pentru obtinerea celor mai bune rezultate, va recomandam sa realizati o analiza a conditiei betonului si a substantelor regasite in cadrul rezervoarelor. De asemenea, orice aplicare a sistemelor de protectie anticoroziva sau antiabraziva trebuie realizata de o echipa specializata. In caz contrar, nu puteti beneficia de proprietatile produselor.

 

Va stam la dispozitie pentru orice intrebare, plecand de la inspectia suprafetelor pana la aplicarea sistemelor de protectie. Alegeti acum siguranta structurilor si echipamentelor dumneavoastra! Datele noastre de contact sunt aici

 

Sursa: http://www.wwdmag.com/tank-industry-consultants/protecting-concrete-tanks-water-and-wastewater-treatment-plants