B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

Criza apei din orasul Flint: efectele coroziunii!

efectele  coroziunii

                                                                         foto: Rebecca Cook/Reuters

 

Acest eveniment a avut rolul de a ne arata importanta identificarii punctelor vulnerabile din infrastructura. Chiar si instalatiile noi pot fi afectate de coroziune sau abraziune, iar efectele nu se vor lasa asteptate. In cazul de fata, a fost afectata aprovizionarea comunitatii locale cu apa potabila.

 

Utilizarea resurselor naturale

 

Atunci cand se opteaza pentru furnizarea apei dintr-un izvor natural, asa cum s-a intampla si in orasul Flint acum cativa ani, se angajeaza o firma care se realizeze un studiu aprofundat al apei si sa identifice tratamentul necesar pentru a face apa potabila. Reprezinta un proces complex si necesita o multime de aprobari din partea autoritatilor. Un lucru absolut normal, tinand cont ca este vorba de siguranta oamenilor.

 

O serie de greseli

 

S-a mers pe o politica de reducere a costurilor, pana cand orasul se alatura retelei regionale. A fost investita o suma de 171,000$ pentru achizitionare echipamentelor necesare pentru tratarea apei din raul Flint. Sursele de aprovizionare cu apa, precum lacuri sau rauri, au reprezentat tot timpul o provocare in ceea ce priveste procesul de tratare.

In comparatie cu apele subterane, apele de suprafata tind sa contina mai multe particule, microorganisme, materii organice si diferiti contaminanti. De asemenea, apele de suprafata tind sa aibe si potential coroziv mai ridicat. Aceste aspecte nu au fost tratate cu atentia necesara.

 

Raport calitate-pret

 

Din cauza diferitilor factori, furnizorii tind sa caute solutii tehnice cat mai avantajoase la pret. Procesul de mentinere a calitatii apei este unul complex, iar solutiile alese trebuie sa corespunda anumitor norme si sa reduca semnificativ riscul de infiltrare a particulelor sau formarea de formatiuni microbiene.

Revenind la evenimentul din Flint, fenomenul de coroziune a aparut imediat dupa ce a fost pornita alimentarea din orasul Detroit. Actiunea a fost accentuata de clorul utilizat pentru neutralizarea bacteriilor. Astfel, au fost afectate toate conductele ce livrau apa in locuinte.

Rata de coroziune poate fi afectata de mai multi factori, precum formatiunile bacteriene, vechimea instalatiei si velocitatea apei. Sunt aplicate sisteme de neutralizare a efectelor produse de coroziune, dar solutiile alese tin mai mult de experienta industriei, mai putin de solutii specializate.

 

„Economii”

 

In mod obisnuit, se fac teste pentru stabilirea celei mai eficiente solutii de protectie anticoroziva. Ei bine, la Flint nu a fost cazul de asa ceva. Decizia de a nu aplica sisteme de protectie anticoroziva s-a dovenit a fi una mult mai costisitoare. Initial, Flint ar fi salvat 140$/ zi. Ulterior, costurile de remediere a problemelor provocate de coroziune ajunge undeva la 1,5 miliarde de dolari, afirma primarul orasului Flint.

Asadar, recomandam un studiu aprofundat al metodelor de protectie anticoroziva pe care le puteti implementa. De asemenea, echipa responsabila de aplicarea acestora trebuie sa fie una specializata, pentru a obtine protectie de lunga durata a instalatiilor.

 

Daca aveti intrebari cu privire la cele mentionate anterior, va stam la dispozitie cu urmatoarele date de contact.

 

Sursa: http://theconversation.com/the-science-behind-the-flint-water-crisis-corrosion-of-pipes-erosion-of-trust-53776