B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

Accidente provocate de coroziune. Afla care au fost motivele!

 

suprafata corodata

                                                               (suprafata acoperita de coroziune)

 

Am aflat din cadrul acestui articol ce impact economic are coroziunea si efectele pe care acest fenoment le poate produce in plan social. In lipsa unei conduite preventive in sectorul industrial, riscul de accident creste pe masura timpului de utilizare a echipamentelor.

Uniunea Europeana a lansat un raport privind accidentele petrecute in cadrul unor rafinarii de petrol Corrosion-Related Accidents in Petroleum Rafineries. In cadrul acestuia, regasim o serie de accidente care au avut drept cauza lipsa masurilor de prevenire a aparitiei coroziunii.

La finalul anchetelor, aflam urmatoarele lucruri:

 

Inspectiile aveau loc foarte rar sau deloc

 

„Coroziunea are loc in locuri cu vizibilitate scazuta si scapa de sub observatie. Pe de-alta parte, poate fi prevenita prin inspectia atenta a fiecarei suprafete. Un management defectuos privind informatiile legate de calitatea echipamentelor se considera a fi cauza accidentului. Coroziunea externa reprezinta o problema pentru multe centre de rafinare a petrolului si companii din industria petrochimica. Nu au fost desfasurate actiuni de mentenanta pentru rezolvarea problemelor legate de coroziunea externa” [cazul 28].

 

Inspectiile nu au fost suficient  de precise pentru a detecta zone vulnerabile sau suprafete ce se deteriorau rapid

 

,,Problema nu a fost legata de sudura, ci de craparea materialului. Dimensiunea acestea a crescut odata cu diferentele de temperatura si presiune. Desi materialul utilizat a fost confirmat ca fiind standard, valorile privind rezistenta la soc (Charpy) erau scazute.

Este necesara o verificare periodica pentru identificarea coroziunii sau a crapaturilor. Printre factorii ce produc accidente, regasim utilizarea de lunga durata a echipamentelor si omiterea inspectiilor.” [cazul 13]

 

Inspectiile periodice nu au fost planificate

 

,,Este necesarea programarea inspectiilor in functie de o estimare a riscului de aparitie a coroziunii. Acesta este un principiu enuntat in cadrul Standardului API 653 „Inspectia rezervoarelor, Reparatie, Alterare si Reconstructie”. In mod normal, riscul implicat de placile de pe fundul rezervorului necesita o inspectie mai atenta. Asadar, in functie de aceste criterii se recomanda realizarea planificarii privind inspectiile echipamentelor.” [cazul 77]

,,Accidentele din cadrul procesului de desulfurare a petrolului au loc frecvent. Una din cauze este legata de prezenta elementelor ce declanseaza coroziunea. Inspectia in cadrul acestei unitati trebuie realizata cu prioritate.” [EX056].

 

A fost recomandate inspectii periodice in conformitate cu standardele existente, dar au fost ignorate

 

,,Design-ul si implementarea programului de inspectia a fost inadecvat. Planul implica o serie de inspectii recomandate de Instutitul American pentru Petrol (API), Standard 6539 (ex: inspectie a suprafetelor exterioare la 5 ani si inspectie celor interioare la 10 ani) . Cu toate acestea, API 653 mentioneaza faptul ca frecventa inspectiilor se stabileste in functie de agresivitatea materialelor stocate. Inspectorii au recomandat refacerea planificarii, dar inspectiile nu au fost realizate.” [cazul 67]

 

 In concluzie, inspectiile periodice sunt foarte importante pentru mentinerea eficientei echipamentelor si evitarea accidentelor. Recomandam aplicarea de sisteme de protectie anticoroziva si antiabraziva pentru a neutraliza agresivitatea substantelor utilizate in procesele industriale. Astfel de masuri vor ajuta la evitarea incidentelor si reducerea semnificativa a costurilor de mentenanta.

 

Daca aveti intrebari cu privire la sistemele de protectie anticoroziva si antiabraziva, aici sunt datele noastre de contact. Produsele sunt adaptate in functie de industrie si de conditiile de mediu.

 

Ne puteti gasi si pe LinkedIn si Google +!

 

Sursa: http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC84661/lbna26331enn.pdf