Ce reprezinta si cum apare coroziunea?
Coroziunea
Coroziune reprezinta un proces chimic sau electrochimic de degradare, exercitat la suprafata corpurilor metalice de catre oxigenul din aerul umed sau de diverse substante chimice.
Standardul ISO 9223 clasifica corozivitatea din atmosfera, pe baza masuratorilor de timp si de umezeala, precum si a categoriilor de poluare (dioxid de sulf, cloruri etc). Standardul nu este recomandat a fi utilizat in atmosfere extreme, cum ar fi cele din instalatiile de prelucrare chimica.
coroziune pe suprafata metalica
Coroziunea metalelor
Coroziunea reprezinta unul dintre cei mai importanti factori ce determina degradarea structurilor metalice. Spre exemplu, otelul corodeaza atunci cand este expus la apa sarata. Rezultatul este acelasi si in cazul fierului in contact cu oxigenul. Acestea sunt doar doua exemple. Cauzele ce duc la aparitia coroziunii sunt numeroase, in functie de mediu si de substantele prezente in mediu.
Procesul
Este complex si variaza in functie de materiale si elementele agresive la care acestea sunt expuse. Sa urmarim un studiu de caz legat de coroziunea fierului:
- Oxidarea fierului: fierul se oxideaza in ioni ferosi [Fe (II)], cu pierderea a doi electroni
Fe →→ Fe+2 + 2 e-
- Ionii ferosi oxideaza din nou in ioni ferici
Fe+2 →→ Fe+3 + e-
- Electronii utilizati in exemplu anterior au rolul de a reduce oxigenul
O2(g) + 2 H2O + 4e- →→ 4 OH-
- Ionii ferici se combina cu oxigenul si formeaza un compus numit oxid feric. Acest oxid se dezvolta in contact cu apa.
structura metalica dupa aparitia coroziunii
Daca doriti sa aflati informatii cu privire la metodele de prevenire a coroziunii, va stam la dispozitie cu urmatoarele date de contact. Impreuna vom identifica cea mai buna solutie tehnica pentru reducerea costurilor de mentenanta!
Sursa: http://chemistry.tutorvista.com/physical-chemistry/corrosion.html