B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

5 factori ce afecteaza echipamentele din industria agricola

coroziune pe suprafata unui container

 

Care sunt factorii agresivi din industria agricola?

Multe produse chimice sunt utilizate in agricultura, printre acestea sunt fertilizatori, ingrasaminte, conservanti, pesticide si solutii pe baza de acizi pentru curatarea echipamentelor. Toate acestea favorizeaza aparitia coroziunii, iar acest lucru implica o serie de costuri alocate pentru reconditionarea suprafetelor metalice.

Deseurile agricole aplicate pe o suprafata fara protectie specifica poate duce la aparitia coroziunii. In randurile urmatoare veti gasi informatii privind factorii cu cel mai mare impact asupra ciclului de viata al echipamentelor.

 

Sa privim factorii mai indeaproape:

1) Fertilizatori: gradul de coroziune se manifesta in functie de tipul de fertilizatori. Depinde daca acestia se descompun sau reactioneaza formand substante precum amoniac sau hidrogen sulfurat. Acest lucru se intampla cand sunt prezenti ioni de clorura sau o concentratie mare a acizilor.

Pe de-alta parte, nutrientii regasiti in structura plantelor pot influenta nivelul de agresivitate al fertilizatorilor. Impactul cel mai puternic are loc atunci cand fertilizantul contine aproximativ 15% nitrogen, iar nitrogenul este derivat din uree si azotat de amoniu. In tabelul urmator puteti observa cateva reactii tipice ale fertilizatorilor lichizi.

 

Fertilizator lichid

Substante chimice

Reactii pe suprafata metalica

Solutii azotate

Azotat de amoniu, uree

Reactie lenta pe suprafata metalica; se poate petrece mai rapid la punctele de sudura si gauri. 

Solutii de fosfat

Fosfat de amoniu

Tinde sa fie mai putin reactiv; formeaza un strat de fosfat ce poate proteja metalul de solutiile azotate, in masura in care aciditatea nu este foarte mare

 

*reactiile corozive ale fertilizatorilor lichizi

 

2) Grane insilozate: Silozurile turn sunt expuse aparitiei coroziunii, cauza majora fiind formarea acizilor in procesul  de insilozare. Cantitatile mari de porumb pot fermenta rapid si pot produce acizi cu o concentratie normala de 2% acid lactic si acid acetic cu un 3.6 pH.

Acidul lactic este considerat acidul cel mai agresiv, dar atunci cand este in contact cu oxigenul poate aparea acidul butiric. Acesta are un pH mai mare decat acidul lactic. De asemenea, temperatura din cadrul silozurilor poate favoriza aparitia coroziunii. In interiorul acestora sunt temperaturi de 300 C.

 

3) Namol si Ingrasaminte: manipularea ingrasamantului de origine animala trebuie realizata corespunzator. Aciditatea poate afecta calitatea suprafetei metalice. Se formeaza un mediu cu un nivel mare de umezeala, amoniac si dioxid de carbon. In cazul in care nu sunt aplicate protectii anticorozive, echipamentele sunt expuse unor riscuri mari.

 

4) Erbicide si pesticide:  In ultimul deceniu a avut loc o dezvoltare intensa a substantelor chimice utilizate pentru protectie culturilor. Aceste pot avea, de asemenea un impact major asupra echipamentelor. Acestora li se adauga sulfatul de cupru, apa si calcar, fiind agresive pe suprafata aluminiului si zincului. Probleme apar si in cazul butoaielor de otel ce contin tricloroacetat de sodiu.

Insecticidele cu pH-ul >2, arsenitul de sodiu si apa sarata sunt agresive pentru metalele obisnuite, precum otel, otel galvanizat, cupru si aluminiu.

 

5) Produse lactate: daca agentii utilizati pentru curatenie contin clor (ex: hipoclorit de sodiu) creste riscul aparitiei coroziunii pentru toate suprafetele metalice prezente in acest sector industrial. Se recomanda masuri pentru prevenirea actiunii ionilor de clor. Chiar si otelurile inoxidabile, prin forte ce pun la incercare rezistenta la rupere sau temperaturi ridicate, pot face materialul sa crape.

 

Indiferent de zona industriala, trebuie efectuata o analiza a factorilor ce pot avea un impact negativ asupra echipamentelor. Un sistem de protectie optimizat pentru conditiile de mediu va poate scuti de o serie de costuri de mentenanta.

Pentru orice intrebare legata de protectii anticorozive si antiabrazive, aveti la dispozitie o echipa de specialisti. Contactati-ne acum si beneficiati de consultanta gratuita!

 

Sursa: http://www.npl.co.uk/upload/pdf/corrosion_control_of_agricultural_equipment_and_buildings.pdf