B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

Degradarea betonului - cauze si solutii

Betonul este unul din cele mai utilizate materiale de constructie din intreaga lume. Productia anuala estimata la 1 metru cub de persoana! Cu toate acestea, betonul este sensibil la factorii de mediu si la factorii chimici, care pot afecta integritatea betonului.

In plus de asta, atunci cand vine vorba de constructii si proiecte industriale sunt implicati numerosi actori (producatori de beton, antreprenori generali, constructori, producatori produse de protectie anticoroziva etc), de accea este esential a se intelege in prealabil diferitele patologii care ar putea afecta integritatea si functionalitatea betonului. Aceste patologii sunt susceptibile de a afecta fiecare structura a betonului, iar acestea sunt cauzate de diverse materiale sau ingrediente folosite in amestecul betonului.

Cauzele principale care influenteaza durabilitatea betonului sunt coroziunea armaturii, coroziunea chimica a betonului, abraziunea, eforturile interne, cristalizarea si recristalizarea etc

Degradarea betonului – sulfati

Diferite tipuri de agregate sufera reactii chimice in beton, ceea ce conduce la aparitia unor fenomene daunatoare. Cele mai fracvente sunt atacurile cu sulfati, atacuri acide/ alcaline si atacuri bacteriene.

Sulfatii din solutii, in contact cu betonul pot determina modificari chimice ale betonului, care pot conduce mai departe la reactii microstructurale semnificative care duc la slabirea legaturilor din ciment (cracare si in cele din urma degradarea totala a cimentului). Solutiile pe baza de sulfat pot provoca de asemenea deteriorarea betonului prin procesul de cristalizare si recristalizare. Sulfatii sunt omniprezenti in mediul natural, inclusiv in gips (sulfat de calciu), aditivi pentru ciment, apa de mare, sol contaminat etc.

Degradarea betonului – acizi

Solutia continuta in porozitatea betonului este foarte alcalina (pH = 13). In aceste conditii, mineralele solide din matricea betonului sunt stabile si functioneaza in parametrii optimi. Cu toate acestea atunci cand betonul este expus unui mediu acid, mineralele devin instabile, ceea ce duce la dizolvarea si dezafectarea betonului (de exemplu apa statuta, ploile acide – compuse din acid azotic si acid sulfuric, acizi organici din siloz si gunoi de grajd)

Degradarea betonului – bacterii

O alta patologie potentiala a structurilor de beton sunt atacurile bacteriene. Anumite bacterii, in special prezente in materialele organice, transforma sau produc coroziune betonului. Acest tip de bacterii anaerobe transforma compusul sulfuric prezent in amestecul de beton in sulfuri de hidrogen (produs foarte toxic), care pot fi foarte daunatoare pentru structurile din beton. Acest tip de reactie este de obicei intalnita in silozurile agricole sau in sistemele de canalizare.

Degradarea betonului – cloruri

Clorurile, in special clorura de calciu, sunt folosite pentru a scurta timpul de legatura al betonului. Cu toate acestea, clorura de calciu si clorura de sodiu pot determina modificari chimice in beton, ceea ce conduce la slabirea legaturilor in timp.

Deteriorarea fizica

Deteriorarea fizica a betonului poate aparea in timpul turnarii dar si ulterior din cauza stresului mecanic la care este supus (utilizarea cofrajului fara placi de baza, temperaturi extreme, umezeala, actiuni electrolitice).

Datorita conductivitatii termice reduse, stratul de beton poate fi frecvent utilizat pentru ignifugare de structurile metalice. Acest proces poate deteriora betonul. Din acest motiv, standardele de testare la foc nu permit testarea la foc a produselor pe baza de ciment, cu exceptia cazului in care umiditatea relativa din interiorul produsului pe baza de ciment este de sub 75%.

Pana la aproximativ 300 ° C betonul reactioneaza la stresul termic in mod normal. Peste aceasta temperatura, apare o contractie a betonului ca urmare a pierderii de apa. La 450 - 550 ° C hidratul de ciment se descompune in oxid de calciu. Carbonatul de calciu se descompune la aproximativ 600° C

Reparatii si consolidare

Primul pas ar trebui sa fie intotdeauna un studiu care sa permita determinarea cauzei deteriorarii. Principiile generale de reparare includ in mod obligatoriu prevenirea degradarii, tratarea armaturii expuse si umplerea porilor liberi rezultati in urma eliminarii betonului deteriorat.

Diverse tehnici sunt disponibile pentru repararea structurilor din beton. Alegerea tehnicii adecvate depinde de cauza prejudiciului initial (coroziune, atac chimic, foc etc).

Unul din produsele care asigura o protectie excelenta a betonului este si PROGUARD CN-1M. Produsul pe baza de polimer ceramic acopera excelent suprafetele din beton (pardoseli, pereti, plafon), putand fi aplicat foarte usor si prin instrumente de aplicare conventionala, precum rola.


Citeste si:

Protectia betonului - sisteme si produse de protectie si reparare

Vopsea epoxidica – aplicare si caracteristici

Inspectia corespunzatoare a suprafetelor metalice



Vrei sa aflii primul noutatile despre energie protectia anticoroziva? Ne gasesti si pe Linkedin. Click mai jos!