B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

Inspectia corespunzatoare a suprafetelor metalice

Multe dintre rezervoare sunt concepute strict pentru zona in care urmeaza sa fie amplasate, acestea avand forme diferite, structuri si scopuri. Toate rezervoarele necesita inspectie, testare si mentenanta periodica, conform cu regulamentele in vigoare, iar testele au rolul de a determina buna functionare a echipamentelor si ciclul lor de viata.

Stabilirea perioadelor de testare este influentata de natura substantei prezente in rezervoare. Este necesara consultarea fiselor tehnice si a specificatiilor de contructie inainte de orice actiune, persoanele abilitate fiind inspectorii specializati. In caz contrar, pot aparea accidente la locul de munca, daca persoanele responsabile nu primesc informatiile sau pregatirea necesara.

Toate rezervoarele necesita inspectie periodica din punct de vedere structural, siguranta si al protectiilor anticorozive aplicate, in concordanta cu normele regulamentului in vigoare.  Este necesare elaborarea unor rapoarte dupa fiecare inspectie, pentru a determina conditia in care rezervorul se afla. Se pot include fotografii, recomandari, cunoasterea noilor norme si efectuare de teste, rezultatele fiind incluse in raport. Informatiile obtinute trebuie sa reflecte cat mai clar conditia actuala si pentru realizarea acestui lucru se poate opta pentru golirea totala a rezervorului si pentru utilizarea unui robor, pentru inspectarea rezervorului atunci cand acesta este plin. Aceasta metoda nu prezinta proceduri de precautie, deoarece nimeni nu patrunde in interiorul acestuia. Regulamentele in vigoare au la baza o conduita preventiva, astfel incat persoanalul sa fie in siguranta si pentru impiedicarea accesului neautorizat.

Majoritatea rezervoarelor sunt construite pentru a mentine apa potabila, apa utilizate in caz de incendiu si deseuri, diferite substante, precum acizi sau baze care conduc in timp la corodarea suprafetei metalice. Fiecare dintre acestea necesita un anumit tip de inspectie:

Rezervoarele cu apa potabila

Construirea acestora se face prin standardele impuse, pentru ca apa sa nu sufere modificari chimice. Este necesara o inspectie perioadica, pentru a se depista evetuale nereguli. Problemele legate de contaminare sunt foarte usor solutionate, dar sunt descoperite doar in momentul realizarii inspectiei. Cauzele pot fi urmatoarele: inchiderea acestuia nu se face in mod corespunzator, ventilatoare defecte, defectiuni ale instalatiei sau gauri care duc la patrunderea apei de ploaie, a insectelor si animalelor. Este necesar monitorizarea nivelului de sedimentare si coroziune, inlaturarea acestora fiind imperativa. Totodata, pentru aplicarea produselor de protectie anticoroziva este necesar a se alege acele solutii care respecta certificarile pentru apa potabila (standarde de igiena fizico-chimce si microbiologice), care sa corespunda chiar si la temperaturi de operare de peste 85C (exemplu polimerii ceramici).

O alta probleme o reprezinta stratificarea apei, din cauza temperaturii, presiunii si a nivelului de pH. Temperatura trebuie verificata la fiecare 0.3 m, pentru a determinat daca stratificarea poate reprezenta  o problema, iar pentru combaterea acesteia se poate implementa un sistem de mixare.

Rezervoare cu apa in caz de incendiu

Pentru aceste rezervoare este necesara o verificare perioadica, deoarece ele trebuie sa fie pline si sa functioneze pe tot parcursul anului. Cele mai utile informatii sunt furnizate de sistemele de monitorizare a nivelului apei, sistemele de alarma, blocaje si de protectie la temperaturi joase.

Defectiuni pot aparea si in urma blocarii instalatiilor cu sedimente, particule in urma coroziunii, produse anticorozive neaplicate corespunzator sau gheata, iar acestea necesita curatare periodica. Pe langa instalatii de monitorizare a temperaturii, valvele de scurgere trebuie sa fie rezistente la inghet, iar restul componentelor izolate.  

Produse anticorozive

Protectiile antocorozive sunt utilizate pentru prevenirea coroziunii sau limitarea acesteia, dar aplicarea acestora trebuie sa fie corespunzatoare, sa se inspecteze periodic si sa aiba loc inlocuiri, daca este cazul. Inspectia rezervoarelor, unde au fost aplicate protectii anticorozive, se face mai rar decat in cazul in care nu s-a optat pentru aceasta masura. In cazul primei variante este vorba de o perioada de cinci ani, iar pentru varianta secunda inspectia se face la trei ani.

Fiecare suprafata trebuie inspectata inainte de aplicarea protectiilor anticorozive. Grosimea stratului umed trebuie monitorizata atunci cand se aplica produsele, procedura fiind reluata si dupa suprafata devine uscata. Temperatura joaca un rol important in aplicarea corespunzatoare a produselor.

Analiza structurii/seimica

Rezervoare deteriorate sau ce experimenteaza vanturi puternice sau cutremure necesita o modificare a structurii. O analiza poate furniza caracteristicile specifice rezervorului, precum zona seismica, conditia suprafetei pe care este plasat, nivelul de stres la care este supus, constructia acoperisului, design, diametru, inaltime, capacitate si ancorare.

Fundatie rezervorului ofera informatii despre integritatea structurii acestuia, dar exista si alti indicatori.

Inspectie profesionala

Acesta este realizata pentru mentinerea functionarii optime, dar efectuarea se face de catre un inspector calificat si cu experienta in domeniu, pentru a obtine informatii cat mai precise.

B-Team Corrosion Protection poate asigura inspectiile periodice si va poate oferi cele  mai bune solutii pentru extinderea ciclului de viata atat a rezervoarelor, cat si a altor echipamente. Parametrii de control alesi difera in functie de proiect (inspectie vizuala, rugozitate, continuitate/ discontinuitate, duritate, date climatice, suduri, muchii, aderenta, grad sablare) de aceea va oferim consultanta tehnica gratuita inainte de realizarea lucrarilor. 

Citeste si:

Vopseaua anticoroziva sub raze X

Pardoseli epoxidice - tipuri si mentenanta



Vrei sa aflii primul noutatile despre energie protectia anticoroziva? Ne gasesti si pe Linkedin. Click mai jos!